Myofeedback

Spieren geven kleine elektrische signalen af. Met behulp van speciale apparatuur worden de elektrische signalen van de bekkenbodemspieren zichtbaar gemaakt op een beeldscherm (myofeedback) Zo wordt de spierspanning van de bekkenbodem gemeten. Voor een myofeedback onderzoek en/of behandeling wordt gebruik gemaakt van een probe. Een probe is een sensor die signalen uit de bekkenbodemspieren opvangt en zo de activiteit van uw spieren meet. De probe wordt via de vagina of anus ingebracht.

Tijdens het onderzoek en/of behandeling geeft de bekkenfysiotherapeut u opdrachten om de bekkenbodem op verschillende manieren aan te spannen en te ontspannen. U kunt zelf op het beeldscherm zien wat er gebeurt en wat u doet. Dit werkt vaak erg motiverend. Tijdens de behandeling ligt u op uw rug of op uw zij. Tijdens volgende behandelingen kan er ook in andere houdingen worden getraind, bijvoorbeeld zittend of staand. Bekkenfysiotherapie Alkmaar werkt met de nieuwste myofeedback apparatuur, genaamd de MAPLe.

De probe die tijdens het onderzoek en de behandeling wordt gebruikt wordt niet vergoed door de zorgverzekering maar is in onze praktijk te koop. De probe is persoonsgebonden en wordt dus alleen door uzelf gebruikt. Een probe kost 60 euro, u kunt dit bedrag contant betalen of overmaken naar onze bankrekening.

BekkenAlkmaarMyofeedback