Elektrostimulatie

Als u moeite hebt om uw bekkenbodemspieren bewust aan te spannen, kan elektrostimulatie van de bekkenbodem goede resultaten opleveren. Voor deze behandeling wordt de bekkenbodem geprikkeld met behulp van een probe. Een probe is een sensor waarmee elektrische signalen van de bekkenbodem gemeten kan worden (myofeedback) en elektrische prikkels gegeven kunnen worden (elektrostimulatie).

De probe, die in de vagina of anus is aangebracht, geeft elektrische prikkels af. Dit doet geen pijn. Deze prikkels zorgen ervoor dat de bekkenbodemspieren worden aangespannen. U kunt dan leren hoe het voelt als deze spieren aanspannen en u kunt proberen om zelf mee te doen met het aanspannen.

De probe die tijdens het onderzoek en de behandeling wordt gebruikt wordt niet vergoed door de zorgverzekering maar is in onze praktijk te koop. De probe is persoonsgebonden en wordt dus alleen door uzelf gebruikt. Een probe kost €60 euro, u kunt dit bedrag contant betalen of overmaken naar onze bankrekening.

TENS bij pijn
Elektrostimulatie kan ook worden ingezet om pijnklachten te bestrijden. Deze behandeling heet TENS. TENS is een afkorting voor de term Transcutane Electro Neuro Stimulatie en houdt in dat er een elektrisch stroompje door de huid heen (transcutaan) gaat, en de zenuwen (neuro) kan beïnvloeden (stimuleren) om de pijn te verminderen. Deze behandeling kan zowel uitwendig als inwendig worden toegepast.

BekkenAlkmaarElektrostimulatie